уторак, 18. август 2015.

Back to School With Bojana #4 - Kako se dopasti (novim) nastavnicima?


Pre svega, izvinjavam se što ne odgovaram na komentare, duže od 20 dana nisam ulazila na kompjuter, a na telefonu to traje čitavu večnost. Ali, pročitala sam svaki, naravno. Današnja tema je 'Kako se dopasti novim nastavnicima?', jer za početak škole, to je zaista bitno.

#1. Pratite njihove časove.
Jako je bitno da im pokažete da se trudite, da pažljivo pratite predavanje i da vam ništa ne može odvući pažnju.

#2. Budite aktivni.
Jako bitno pravilo. Kada nastavnici vide da se zalažete za predmet, svakako će vas zavoleti. Čak i ako vam neki predmrt ne ide, dobre ocene možete dobiti i na trud (ne kažem da će vam pokloniti sa dvojke na peticu, ali ako vam se ocena vaga, zaključiće vam veću).

#3. Uvek recite šta mislite.
Postoje nastavnici koji ne vole ulizivanje, ukoliko se oko neke teme ne slažete sa njima, slobodno recite vaše mišljenje. Ali budite kulturni, da ne bi pomislili da se suprostavljate.

#4. Ako pogrešite - izvinite se
Ovo je jako bitno. Ukoliko ste uradili nešto što ne treba, uvek priznajte krivicu i izvinite se. Verujte, nastavnici više vole one koji znaju da priznaju i izvinu se nego one koji ćute i glume dobrice.

#5. Nikada ne ulazite u svadju sa njima.
Uredu, rekla sam da iznesete svoje mišljenje, ali ne dovodite taj dijalog do svadje, ukoliko smatrate da zaslužujete višu ocenuu, lepo im sve objasnite, bez ljutnje i vikanja.

#6. Prestavljanje je bitno!
Obično prvi čas predstavlja upoznavanje, gde se svako predstavi pojedinačno i kaže nešto o sebi. Dok to govorite, budite nasmejani, jasno i razgovetno pričajte i uvek dodajte neku zanimljivost o sebi (koja ima veze sa tim predmetom jelde).

#7. Javite im se na ulici
Ne mogu da vam opišem koliko puta su nastavnici zamrzeli moje drugove zato što se nisu pozdravili. Po meni to nije fer, ali kad je već tako, jedno 'Dobar dan' vas neće ubiti.

#8. Postavite pitanje
Ukoliko vam nešto nije jasno, slobodno postavite pitanje. Tako će oni videti da pratite čas, a i objasniće vam sve. :)

To je odprilike to, zaista nemam mnogo saveta, to je to odprilike, od starijih učenika se raspitajte kakav je koji nastavnik, jer neki od njih ne vole kada se ulizujete, dok ima i suprotnih, neki se groze kada dodjete u skolu nalakiranih noktiju, a nekima je to okej, dakle, svi su različiti, i malo se raspitajte kako biste znali kako da se postavite prema njima.
Nadam se da vam je ovo bar malcice pomoglo, zelim vaam da se svidite nastavnicima i da nemate nikakvih problema, mada, morate biti spremni da ce verovatno biti neki nastavnik koji vas jednostavno ne podnosi iako nista niste uradili, pa u njihov predmet morate uloziti mnoogo truda kako biste se izborili za ocenu koju zasluzujete.
Sledeći post verovatno izlazi sutra, ili prekosutra, do tada, čitajte predhodne i pišite mi utiske :)
4 коментара:

 1. Odličan post :) Saveti su zaista odlični i sve je tačno :)
  http://fashionawakebyb.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 2. Ja uvek bubnem nešto, pa se svi smeju kada se pretstavljamo. Stvarno odlični saveti. :)

  ОдговориИзбриши
 3. Kod nas nastavnici najvise cijene aktivnost, dolazak na dodatne satove... Super si ovo napisala ♥

  ОдговориИзбриши
 4. Super,mada ja znam sve nastavnike poznala sam uh prosle godine kad sam krenula u 5 raz. ali super sto pomažes drugima :D
  dreamer-ana.blogspot.com
  PRVA SAM!!!!!

  ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...